Колекционери от 6 държави пристигат за парада на ретроавтомобили.
Колекционери от 6 държави пристигат за парада на ретроавтомобили. / Снимка: Дарик, архив
Колекционери от шест държави пристигат в Бургас за десетото издание на парада на ретроавтомобили. Изложението ще се проведе на 1 юли (събота) и е с начален час – 10.00. Сборният пункт е пред Пантеона, съобщиха от авто-мото клуб "Ретро".

Очаква се в него да участват близо 200 автомобила и 20 мотоциклета от България, Сърбия, Хърватия, Словения, Русия и Чехия. А един от учредителите е актьорът Асен Блатечки, той ще пристигне в Бургас с Mazda Luce, в която са заснети част от сцените на филма "Бензин".


Актьори, облечени в костюми от 40-те години на миналия век, ще разказват историите на автентичните автомобили.
В специална Алея на славата ще бъдат подредени деветте коли и мотоциклета, печелили големите награди от изложенията досега.

Любителите на ретро возилата ще видят още дебют на американски автобус, преработен в кемпер за бургаски колекционер. За първи път в Бургас свои автомобили ще представи колекционер от Велико Търново. Той пристига с Мерцедес "Понтон" - кабриолет и Хонда, наричана в Страната на изгряващото слънце "японското ферари". Колата е купена в Италия от любовница на Берлускони, повдигат завесата организаторите.

Друга интересна кола на парада ще е "Студебейкър" от 30-те години на миналия век-100% уникат и е единствената бройка в света.

Главният лекар на санаториума в Павел баня д-р Юри Гечев ще покаже най-интересните автомобили от колекцията си от соцвозила.
Тази година за първи път ще бъдат раздадени две големи награди - на Община Бургас и на автомото клуб "Ретро”. От 15:00 часа колите ще направят парадна обиколка из Бургас.