наркотици
наркотици / Dariknews.bg, архив

Тричленен състав на Бургаския апелативен съд потвърди наказание от 15 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим и „глоба“ в размер на  200 000 лв. за иранския гражданин Амирраза Какванд, признат за виновен в трафик на почти 20 кг. хероин. 44-годишният Амирреза Какванд, от гр. Техеран, Ислямска република Иран, бе задържан на 05.07.2016 г. около 17.30 ч. на Граничен контролно пропускателен пункт Лесово, обл. Ямбол, след като  в управлявания от него товарен автомобил - влекач, марка „Scania“, с ирански номер и с полуремарке митническите инспектори откриха високорисково наркотично вещество - хероин с общо нетно тегло 198 616,210 грама на обща стойност 17 875 458,90 лв.

Наркотикът е бил опакован в 400 бр. кутии от доматено пюре, подредени в полуремаркето на товарния автомобил, така че да осуетят рентгеновата проверка. Амирреза Какванд е с основно образование, работил е  като професионален шофьор към фирма „Роушан Тир“ със седалище в гр. Техеран. Стоката, която пренасял подсъдимия - 2300 стека доматено пюре в консервни кутии, е била натоварена от склад в гр. Табриз, Ислямска република Иран, и трябвало да стигне до Холандия.

Предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. За това престъпление законът предвижда наказание от петнадесет до двадесет години „лишаване от свобода“ и „глоба“ от двеста хиляди до триста хиляди лева. Въззивният съд намира обжалваната от подсъдимия  присъда в частта относно приложимия материален закон за правилна и законосъобразна, но определените от ОС –Ямбол наказания за занижени.

Според апелативните съдии отегчаващи вината на подсъдимия обстоятелства са огромното количество наркотично вещество, големият процент на установеното в него активно вещество, проявената находчивост при пренасянето на наркотика - укриването му в консерви и разполагането му в най-вътрешната част на полуремаркето откъм кабината на влекача с цел да се попречи на установяването му чрез рентген или физически оглед.

„Друго отегчаващо обстоятелство е видът на пренасяното наркотично вещество - хероин,  което е изключително вредно за здравето и застрашаващо живота на гражданите на ЕС, за където е бил предназначен превозът. Това наркотично вещество няма полезно приложение нито в хуманитарната, нито във ветеринарната медицина и е забранено за употреба както в Р България, така и в Холандия, която държава е била крайната дестинация на „товара“.  Общоизвестно е, че употребата на точно този вид наркотично вещество - хероин в много случаи е смъртоносна. Тези допълнителни характеристики на контрабандната стока, извън съставомерните, разкриват изключително висока степен на обществена опасност на деянието“- се посочва в постановения съдебен акт.

Апелативните съдиите отбелязват, че въпреки чистото съдебно минало на Амирреза Какванд, семейното му положение и професията, наказанията му трябва да са по-строги. Поради липса обаче на съответен протест наказанието не може да бъде увеличено, а въззивният съд следва да потвърди присъдата, се казва още в решението на бургаските магистрати. Съдебният акт може да се обжалва пред Върховния касационен съд на България в 15-дневен срок от получаване на писменото съобщение на страните, че е изготвено.