1,2 млн. лв. за културната инфраструктура на Созопол
1,2 млн. лв. за културната инфраструктура на Созопол / netinfo

Четири културни паметници в Созопол и Черноморец ще бъдат с подобрена инфраструктура и достъп след като в общинския център се реализира проект "Интеграция на културно-историческите ценности и диверсификация на туристическите продукти на територията на община Созопол". на стойност 1.2 млн. лв. В него са предвидени строително-монтажни работи за приключване на трети етап от дейностите за консервиране и реставрация на Античния християнски комплекс. Включени са археологическите разкопки на храма в приземието на сградата на общинския съвет, експонирането и организация на достъпа до тях. Ще бъде изградено защитно, стъклено подово покритие на археологическата находка.
Другият обект в Созопол е Археологическия музей, който ще бъде ремонтиран. Предвижда се оборудване и обзавеждане. Ще бъде осигурен достъп за хора с увреждания до всички нива на музея.
Нови експозиционни зали на Археологически музей-Созопол ще бъдат изградени в Черноморец. Те ще бъда обединени под като Културно- анимационен център „Свети Никола". На площ от 1800 кв.метра ще се построят 2 зали с обща застроена площ 450 кв.метра. Експозиционните зали ще бъдат обзаведени и оборудвани, като в едната ще има анимационен център за мултимедийно представяне на културните и природните атракции на община Созопол.
Проектът е на стойност 1 244 863,78 лв. в това число, безвъзмездна финансова помощ -1 161 859 ,03 лв.и собствен принос 83 004,75 лв.