10 000 лева глоба за тоалетни върху дюни
10 000 лева глоба за тоалетни върху дюни / dariknews.bg

10 000 лева глоба отнесе фирма, наемател на плажа „Градина-Централен" край Созопол, изградила къмпинг с каравани, паркинг, ВиК, ел.връзки и дори тоалетни и душове, директно върху защитени от закона пясъчни дюни. Санкцията бе наложена от Регионалната инспекция за околната среда и водите (РИОСВ) и бе потвърдена от Бургаския районен съд.

Ивицата била проверена от екоинспекцията през юли м.г. При проверката, служителите се натъкнали на тотално погазване на Закона за защитените територии. Върху обявените още през 1984 година за природни забележителности пясъчни хълмове, имало над 200 каравани, безброй автомобили и санитарни възли, „кацнали" директно върху дюните.

На фирмата-стопанин на плажа било издадено наказателно постановление, но оттам обжалват в съда. Твърдят, че караваните не били тяхна собственост и били самоволно поставени. Проверката обаче установила, че летуващите заплащали именно на дружеството такса за разполагането им.

„Безспорно изграждането на къмпинг върху защитената територия следва да се квалифицира като дейност, която нарушава естественото и естетическото й състояние", посочват районните магистрати. И допълват, че глобата е законосъобразна, предвид високата обществена опасност на извършеното. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.