Знаменити скиори откриха новия зимен сезон в Банско
Знаменити скиори откриха новия зимен сезон в Банско / netinfo
Скиори от световна величина дадоха старт на новия зимен сезон в курорта Банско. Демонстрационни спускания на писта „Алберто Томба” направиха звездите на ски спорта Хани и Андреас Венцел – олимпийски и световни шампиони, 5-кратният носител на Световната купа Марк Жирардели и олимпийския шампион Густаво Тьони, гост на Осмия международен фестивал на планинарския филм, който се провежда от 27 до 30 ноември в Банско.

Заедно с тях в атрактивните спускания се включиха и възпитаници на ски-училище „Юлен” и състезатели от клуб „Юлен” в курортния град.

Отличните си впечатления от ски пистите, условията и гостоприемството на зимния курорт споделиха на пресконференция легендарните скиори.

Андерас Венцел оцени високо състоянието ски пистите и условията за зимен спорт в българския курорт, като го сравни с Алпите.

Известният полярен пътешественик от Норвегия Бьорге Аусланд, който се представя със своя лента на филмовия фестивал, обяви, че е приятно изненадан от живописната природа в Банско и обеща да стане посланик на България в родината си.

На официалното откриване на сезона знаменитите спортисти получиха почетният знак на кмета на община Банско Александър Краваров.

Део, Румънеца и Енчев, Нора, Тома, Ясен и Деница от Мusic Idol се погрижиха за доброто настроение на многобройните любители на зимния спорт с концерт на сцената до начална станция на кабинковия лифт.

С близо месец по-рано стартира ски сезонът в курорта Банско тази година. Идеята е да включим повече празници и събития, с които да привлечем по-голям брой туристи, обясни Краваров. Според очакванията му въпреки световната финансова криза отлив на туристи няма да има, дори напротив, с оглед най-значимото събитие, което ще се проведе под пистите на Тодорка тази зима - Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени.

Още снимки от откриването на сезона в ски курорта Банско вижте в "В снимки".