Здравното министерство съдейства за намаляване на туберкулозата сред наркоманите в Благоевград
Здравното министерство съдейства за намаляване на туберкулозата сред наркоманите в Благоевград / netinfo
Областният диспансер по белодробни заболявания „Свети Иван Рилски” в Благоевград ще сключи договор със здравното министерство с цел превенция и контрол на туберколозата сред наркоманите в областния център.

Дейностите, заложени в договора, са част от програмата „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”.

Подобни споразумения министерството ще сключи с лечебни заведения от цялата страна - с 6 специализирани болници за активно лечение на белодробни болести, 13 областни диспансери по пневмо-фтизиатрични заболявания и 9 областни многопрофилни болници за активно лечение.

Намерението на здравното ведомство е в цялата страна да се осъществява децентрализиране на дейностите по контрола на туберкулозата, като се прилага и пряко наблюдение на лечението на болните след изписването им от стационара.

Националният координационен комитет за борба със СПИН и туберкулоза е одобрила 17 общини – областни центрове, в които за първи път стартират дейностите по превенцията на заболяването сред уязвими групи за периода 2008-2010 г.

Дейностите по ограничаване на разпространението на заболяването сред лицата, употребяващи наркотици, ще се реализират в 10 общини – София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Благоевград и Русе.

За по-ефективното и навременно откриване на случаи на туберкулоза и подобряване на лечението сред ромска общност ще се работи в 13 общини – София, Пловдив, Монтана, Видин, Сливен, Враца, Бургас, Кюстендил, Хасково, Стара Загора, Добрич, Варна и Пазарджик.

За реализиране на съвместните дейности между Националните програми по ХИВ/СПИН и по туберкулоза са обучени 15 специалисти по белодробни болести за предоставяне на доброволно и анонимно изследване и консултиране за ХИВ. Ще бъдат избрани 28 регионални мениджъри по туберкулоза от лечебните заведения.

В Благоевгрда две медицински сестри ще работят за издирване на контактните от туберколоза и наблюдение на лечението на болните след изписването им от стационара. От министерстово съобщиха за Дарик радио, че през август Областният диспансер в Благоевград ще получи и служебен автомобил.