Здравната каса отчита повишена ефективност от контролната си дейност
Здравната каса отчита повишена ефективност от контролната си дейност / снимка: Дарик Благоевград

665 медицински и финансови проверки на договорни партньори от извънболничната медицинска и дентална помощ и аптеки е извършила здравната каса в Благоевград от началото на годината до сега.  За същия период  контролните органи към Районната здравноосигурителна каса са извършили 57 медицински и финансови проверки, което е с 5% повече спрямо цялата 2008 година.


Медицински и финансови проверки са извършени в 100% от болниците и диспансерите. На едно лечебно заведение за болнична помощ през годината са извършени средно 4,4 проверки, което е с 13% повече спрямо цялата 2008 година. От началото на годината в РЗОК – Благоевград  са постъпили 44 писмени жалби от здравноосигурени граждани, договорни партньори и други институции. На всички жалбоподатели са изпратени отговори.

При 36 от жалбите са извършени медицински и финансови проверки. Жалбите са най-често по повод на вида и обема на оказаната медицинска помощ, качеството на денталната помощ и заплащането на медицински и дентални дейности, за които НЗОК заплаща, съгласно нормативната уредба.  

По данни на Териториалната дирекция на НАП към днешнат дата осигурените лица са 289 199 бр. или 85,02 % от избралите личен лекар и 78,49 % от населението в Благоевградска област по постоянен адрес.   

Подобряването на информираността на обществото за отговорностите и за дейността на РЗОК   и изграждането на положителен образ на институцията бе основната цел. Основното задължение на което се базираше информационната медийна политика бе своевременното, правилно, подробно и разбираемо информиране на здравноосигурените граждани и обществото за всички техни права и задължения, като участници в здравноосигурителната