Започва санирането и с евросредства
Започва санирането и с евросредства / Областен информационен център - Благоевград

В шест блока в Благоевград стартират строително-ремонтни дейности по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013 г.“.

Това ще бъдат първите жилищни кооперации в Югозападна България, които ще бъдат санирани със средства от Европейския фонд за регионално развитие, съобщиха от Областен информационен център - Благоевград.

Това са блоковете на бул. „Св. Св. Кирил и Методий“ 20, ул. „Тодор Александров“ 74, ж.к. „Освобождение“, ул. „Шар планина“ 7,  ул. „Христо Татарчев“ №10, ж.к. „Еленово 2“, бл. 179 и бл. 153. Шестте кооперации са с одобрени инвестиционни проекти и реалното изпълнение на строително-ремонтните дейности се очаква да започне след средата на месец септември.

До края на тази седмица Министерството на регионалното развитие и благоустройството трябва да обяви кои са фирмите, избрани за изпълнители на ремонтните дейности в първите блокове по програмата в Пиринско.

Санирането на кооперациите трябва да бъде завършено до 31 октомври 2015 г. Ремонтът на всички жилища в одобрените за финансиране блокове ще включва подменена дограма, топло и хидроизолация на външни стени, покриви и подове, ремонт на електроинсталацията в общите части и въвеждане на енергоспестяващо осветление, обновяване на стълбищна клетка и общи части.

Общо 29 са сключените споразумения за финансова помощ по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ в Югозападна България. В момента се изготвят инвестиционните проекти на 19 сгради в Петрич, Гоце Делчев, Кюстендил, Дупница и Перник.