Закриват 370 училища, 40 центъра за работа с деца и 34 помощни учебни заведения
Закриват 370 училища, 40 центъра за работа с деца и 34 помощни учебни заведения / netinfo
370 училища, 40 центъра за работа с деца и 34 помощни и профилирани учебни заведения, подчинени на образователното министерство, ще бъдат закрити през настоящата година, съобщи на пресконференция в Благоевград председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

За закриването на въпросните учебни заведения вече има решения на съответните местни парламенти, които са внесени в МОН, уточни Такева. Според нея това ще се окаже пагубно за градовете и селата, които ще останат без училище. Обединеният детски комплекс в Благоевград не попада в този списък, тъй като отговорността за издръжката и дейността му бе прехвърлена от държавата на местната власт, напомни синдикалният лидер.

Янка Такева съобщи, че в най-скоро време предстои подписването на колективния трудов договор на национално равнище, който ще регламентира условията на труд, работните заплати, квалификацията на учителите, отпуските, обезщетенията и всички видове социални плащания.

От Синдиката на българските учители ще настояват заложените в закона за държавния бюджет средства за образование в размер на 21 млн. лв. да достигнат до училищата и детските заведения, за да могат ръководствата да направят разчети на бюджетите си.