Задържаха трима алжирци на Кулата
Задържаха трима алжирци на Кулата / снимка: МВР

Гранични полицаи от Гранично полицейско управление в Петрич задържаха трима алжирци при опит да преминат нелгално ГКПП Кулата, съобщават от МВР. 


Малко след полунощ, когато започнало преминаването на камионите след вдигането на блокадата през ГКПП - Кулата, термовизионна камера засякла трима мъже на около километър североизточно от пункта.

Граничните полицаи реагирали светкавично и ги задържали. Установено е, че тримата мъже са алжирци и това не е първият им опит за нелегално преминаване. През септември 2009 г. те били заловени на турско-българската граница. Не носели документи и били предадени на дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Последвало искането им за статут на бежанци, а след издадените им от Агенцията за бежанци регистрационни карти за чужденци, направили нов опит за нелегално преминаване през ГКПП-Кулата. Единият от тях - А.З. /35 г./, е отбелязал завидно постоянство в опитите си - през ноември миналата година е задържан на първи граничен репер в река Струма, преди 2 дни алжирецът отново бил заловен в района.

Граничните полицаи са задържали и 34-годишна жена от Плевенско. Те спрели за проверка Фолксваген, който излизал от страната през ГКПП-Кулата. Дамата, която имала наложено ограничение за напускане на страната поради финансови задължения, била скрита в багажника на автомобила. Задържан е и водачът на автомобила – 38-годишен неин съселянин. Работата по документирането на случаите продължава.