Задържаха арменското семейство, пребиваващо 10 години в Петрич
Задържаха арменското семейство, пребиваващо 10 години в Петрич / cнимкa: Sofia Photo Agency

Арменското семейство Согомонян, пребиваващо без документи за самоличност близо 10 години в Петрич, ще бъде силово екстрадирано от България, научи Дарик.

Тази сутрин в столичното управление на МВР на бул. "Княгиня Мария Луиза" е била задържана дъщерята Татевик Согомонян. Момичето било извикано да представи изискани от ресорното ведомство документи, но по предварителен план на МВР е поставена под полицейски надзор.

Минути след запрещението на Татевик са били задържани майката Марина, бащата Сансар Согомонян и синът им Тигран, потвърдиха от служба "Миграция". В момента арменското семейството е под специален надзор във временния приют за чужди граждани в Бусманци, информираха от Областната полицейска дирекция в Благоевград. В този дом семейство Согомонян може да остане от шест месеца до една година, до приключване на процедурата по екстрадицията им в Ереван, предприета от МВР съгласно съдебно решение.

Съгласно подиписана заповед от началника на служба "Миграция" Йордан Кочев от полицейската дирекция в Благоевград, Сансар и Марина Согомонян и двете им деца Тигран и Татевик, е трябвало силово да бъдат изведени от страната ни още на 27 октомври. Дни преди това последвала жалба и молба за закрила, адресирана лично до министър Божидар Димитров и до премиера Бойко Борисов.

Министър Божидар Димитров, който е командирован в Турция, научи днес случилото се със семейство Согомонян от Дарик радио Благоевград. Министър Димитров заяви, че е имал договореност с МВР за отсрочване на екстрадицията на Согомонян с поне три месеца и обеща в телефонен разговор, че ще изиска пълна информация след като се завърне в страната.

Драмата със семейство Согомонян датира още от 2003 година. Тогава е била издадена първата заповед на служба "Миграция" за принудително изселване на арменците, които най-напред пребивавали в Сандански, а след това в Петрич.

Семейство Согомонян е загубило водените административни дела за получаване на български документи за самоличност и оставането им в южния град, където имат своя къща. Решението на Върховния административен съд е окончателно и не подлежи вече на жалба и протест.

Пълнолетният вече Тигран и сестра му Татевик успяха да завършат средното си образование в Петрич, независимо че все още нямат лични карти. Това стана благодарение на подкрепата на кмета Вельо Илиев и неправителствени организации.