Хотелиерите в Банско изпратиха отворено писмо до концесионера на ски зоната
Хотелиерите в Банско изпратиха отворено писмо до концесионера на ски зоната / Снимка: Община Банско
Издадена заповед на концесионера на ски зона „ Банско”-  Юлен АД от 1 март да бъде премахнат безплатният престой на паркинга на първа станция на кабинков лифт в Банско, разгневи представителите на туристическия бранш в курорта, които излязоха с отворено писмо до министъра на туризма Стела Балтова, до кмета на Банско Георги Икономов, до „Юлен”АД Мая Христоскова и до медиите.

С писмото  хотелиерите изразяват несъгласието си срещу решението за  премахване на 15-минутния безплатен достъп за микробуси, превозващи туристи от хотелите до началната станция на кабината. Според хотелиерите това е недопустимо за курорт като Банско. С тези промени хотелските бусове са принудени да спират пред бариерата на паркинга и там да остават и взимат туристите, тъй като за всяко влизане в паркинга те трябва да заплащат сумата от 12 лева, което е пък редовната такса за ползване на паркинга през целия ден и което за хотелиерите това е абсурдно.

Представители на фирмата- концесионер обясниха, че причината за премахването на безплатния престой е ограничаването на нелегални превозни средства, които извозват туристи.

„Ние все още неможем да проумеем защо проблемът с 5 нерегламентирани буса може да доведе до проблеми с поне 200 хотела”, уточняват в писмото си
притеснените хотелиери.

„Настояваме този въпрос да бъде преразгледан спешно и да се намери компромисно решение поне до края на този сезон.Ако има някой да извършва нерегламентиран превоз, то нека да бъде подгонен от самите структури на държавата. Не може всички да страдаме за това нещо и най- малкото не е партньорско в края на сезона да не се съобщава за това решение, да не се обсъжда с бранша, а да се третира императивно и едностранно”, коментира председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин.

„Ние считаме, че всяка промяна в реда трябва да бъде предварително коментирана и обсъдена с хотелиерите в духа на партньорство и разбирателство. Това което се случва сериозно компроментира туризма в Банско”, заявиха представители от бранша.

Със тези промени към настоящия момент пред бариерата на паркинга е пълен хаос. Недоволни и объркани туристите не разбираха какво се случва. Превозвачите пък им обясняват, че правилата са се появили неочаквано и че нищо не са знаели.