ВМРО застава зад решението на ОбС за историчския архив
ВМРО застава зад решението на ОбС за историчския архив / netinfo

ВМРО излезе с официална декларация, чрез която изразява подкрепата си към взетото решение от ОбС за купуването на исторически архив от Община Благоевград. То бе гласувано на последната сесия на местните парламентаристи по предложение на градоначалникa Атанас Камбитов.

Тогава съветниците решиха Общината да стане собственик на уникална колекция, за която да плати 50 000 лева, вместо 315 000 лева, на каквато стойност е оцененa от специалисти на НИМ. Решението предизвика коментари доколко то решението е законосъобразно. Ето и част от декларацията на воеводите, която бе разпространена до медиите:

"Прецедент е в най-новата история на България, Община или Държавата да се заеме с един толкова значим проблем.  В този смисъл поздравяваме и подкрепяме усилията на кмета на Благоевград г-н Атанас Камбитов, който се зае да издири и намери тази документация, която ще даде нова светлина на много важни въпроси касаещи историята на Пиринска Македония и България!
Взимането на решения ,които не са минали през съответните комисии, не е прецедент. Случвало се е в миналото , случва се и сега. Това решение бе от национално значение!
В този случай то бе целесъобразно и законосъобразно. В него няма нарушение на законите на Република България! Историята няма цена. Каквито и експертни оценки да се правят, за това ,колко пари струва този архив, то те биха били нищожно ниски , в сравнение със значението, което тези документи имат за България и за аргументираното показване на българския характер на славянското население в Македония!  

Общинско ръководство на ВМРО - Благоевгра