В. Чолаков: Абсурдно е майките на българските деца да връщат пари на държавата
В. Чолаков: Абсурдно е майките на българските деца да връщат пари на държавата / снимка: Дарик-Благоевград, Елина Христова
Евелина Гълъбова
30878
Евелина Гълъбова
Васил Чолаков
  • Евелина Гълъбова
  • Васил Чолаков

Най-вероятно ще търсим съдействие в правната комисия на НС за законодателна промяна на текста чл. 53 ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване, според който ако децата им са ходили на ясли преди да навършат 2 години трябва да връщат получените обезщетения за майчинство. Това съобщи пред  Дарик председателят на регионалната структура на КНСБ Васил Чолаков.

"Най-високата сума, която чухме от протестиращите майки, е 3 100 лв, което е непосилно за семейните им бюджети, каза Чолаков. В разгара на летния сезон, когато хората мислят за отпуски, на тези майки се налага да връщат пари в републиканския бюджет. Ще търсим лоби в парламента за законодателна промяна, така че тези майки да не се чувстват виновни за това, че са родили своите деца в България, добави Чолаков. 

Над 50 майки се събраха на мълчалив протест срещу скандалния текст, според който младите родители, записали рожбите си на детски ясли и градини, са принудени да връщат получени вече обезщетения за майчинство. Те потърсиха съдействие от регионалната структура на КНСБ в Благоевград. Аргументът на компетентните институции е, че тези семейства са се възползвали от правото си да запишат своите деца в детски заведения преди навършване на 2 години, заяви след срещата с майките председателят на на КНСБ Васил Чолаков.

Сред засегнатите от законадателните промени е 27-годишната Евелина Гълъбова от Благоевград, майка на две деца. Тя не е пращала децатa си в социални заведения, но е взимала храна от детската яслата, а не от млечната кухня. Затова сега трябва да връща пари за близо година назад.

Чуйте още от председателя на регионалната структура на КНСБ Васил Чолаков в прикачения звуков файл