В Благоевградско не искат оставката на Първанов
В Благоевградско не искат оставката на Първанов / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
В Благоевградско не искат оставката на Първанов
78316
В Благоевградско не искат оставката на Първанов
  • В Благоевградско не искат оставката на Първанов

Благоевградската структура на ПП АБВ готви колективна оставка при евентуално оттегляне на националния лидер Георги Първанов, което той самият обяви тази сутрин.

Това заяви на пресконференция днес общинският председател на партията Спас Велков.

Ръководството излезе и с официална декларация срещу гласувана ратификация от страна на парламентарната група на АБВ за заема от 16 милиарда лева.

"Ангажирането на АБВ като млада партия с подобна позиция противоречи на идеите и разбиранията на членовете, представя ги в невярна светлина пред българското общество и е в остър дисонанс с решенията на политическите органи на партията. Подкрепяме единодушно оценката на президента Георги Първанов, че това гласуване е политическа грешка и считаме, че подадената от него оставка като високо морален човешки акт. Оставката на Георги Първанов не бива да бъде приемана от Националния съвет и той трябва да продължи да изпълнява ангажиментите си като председател на ПП АБВ", коментира благоевградският председател Спас Велков.

"Други са хората, които трябва да понесат политическата отговорност за това късогледо и разрушително решение за подкрепа на дълга. Трябва все пак да се отчете, че под натиска на парламентарната група на АБВ, министър Горанов декларира, че ще редуцира дълга с 2 милиарда лева, и се е съгласил с искането на АБВ да се приеме инвестиционна програма за структурата на дълга", мотивира се юристът Велков.

Активистите на АБВ в Благоевградско предлагат на Националния съвет да се свика възможно най-скоро заседание, на което да се разгледа така създалата се ситуация и да се вземат адекватни политически и организационни мерки.

От председателството на АБВ в Благоевград смятат, че в Народното събрание само е узаконен дългът от 16 милиарда лева, тъй като според твърденията на парламентарния шеф Цецка Цачева, договорът на заема е подписан още на 6 февруари.

"Отменяме насрочената за 1 март областна конференция на партията в Благоевград. Освен създалата се ситуация с оставката на Георги Първанов, имаме и други соъбражения", изтъкнаха членовете на общинската организация Спас Велков, Александър Мановски и Людмила Манова.

Чуйте още в звуковия файл