Условни присъди за изнасилвачи в Благоевград
Условни присъди за изнасилвачи в Благоевград / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Благоевградчаните Венцислав Тодоров, Валентин Малинов, Манчо Георгиев и Христо Димитров, които са от ромски произход, отърваха затвора. Трима от тях получиха условни присъди по дело за групово изнасилване, извършено през 1999 година, със заплахи с нож и побой.

Венцислав бе лишен условно от свобода за срок от две години и шест месеца, Валентин-две години. Съучастникът в бруталното престъпление- Манчо, бе наказан с една година и шест месеца, с тригодишен срок на изпитание. Четвъртият от групата-Христо Димитров, се отърва с пробация. В продължение на година той трябва да беседва с пробационен инспектор и да положи в този период 100 часа принудителен труд в полза на обществото, реши тричленният съдебен състав, председателстван от магистрата Владимир Пензов.

Изнасилената Соня Димитрова не присъства в залата по време на прочитене на присъдите, но преди финала на делото даде подробни показания за издевателствата над нея, извършени в подземно помещение на улица "Чакалица" в Благоевград.

Прокурорът по наказателния процес Румяна Иванова изтъкна пред Дарик, че в момента на деянието двама от ромите не са били пълнолетни. Чисти били и криминални досиета тогава. Държавното обвинение обаче не отговори защо делото срещу четиримата не е разгледано повече от десет години.

Двама от групата сега изтърпяват в затвора осъдителни присъди за други престъпления от общ характер.