Театри, опери, музеи - с миналогодишните бюджети
Театри, опери, музеи - с миналогодишните бюджети / снимка: Дарик - Благоевград

Културните институти към Министерството на културата – театри, опери, музеи и училища по изкуствата, през настоящата година ще останат с непроменени от миналата година бюджети. Разпределението на средствата вече е утвърдено от министъра на културата Вежди Рашидов.

Предвидени са и средства за производство на филми, за подкрепа на значими културни събития и за дейности в областта на театралното и музикалното изкуство, музейното дело и книгоиздаването, информира сайтът на ведомството. За тези пари обаче ще се кандидатства с проекти.

Бюджетът на Министерството на културата за 2010 година е 102 милиона лева, което е с 15 % по-малко в сравнение със сумата миналата година. Реално средствата за тази година са на нивото на фактическите разходи за заплати и издръжка, усвоени през 2009-та. Изключение правят само някои оперно-филхармонични дружества, при които делът на заплатите е много висок и идва основно от субсидии, а не от собствени приходи. Тези културни институти е наложително да оптимизират своите бюджетни разходи, препоръчват от министерството.

От началото на тази година Министерството на културата е осигурило допълнителни средства, с които ще разплати всички забавени задължения на културни институти в размер на около 4 милиона лева, останали неразплатени в края на миналата година.