Стартира третото издание на детския театрален куклен фестивал „Слънчоглед
Стартира третото издание на детския театрален куклен фестивал „Слънчоглед / netinfo
Екологичният детски театрален куклен фестивал "Слънчоглед" ще се проведе в Благоевград за трета поредна година. Официалното му откриване е от 16.30 ч. в залата на Младежкия дом. Първата постановка във фестивалната програма е „Четири приказки за един змей” на Общински куклен театър - Благоевград.

Третото издание на фестивала е в рамките на Майските празници на културата в областния център, а организатори и домакини са община Благоевград и Общински куклен театър.

Целта на фестивала е да подкрепя и насърчава създаването, развитието и реализирането на българската драматургия за куклен театър и особено текстовете с насоченост в областта на екологията.

Първото издание на фестивала бе през 2005 г. Тогава в него участваха куклени театри от Благоевград, Плевен, София, Враца, Видин и Силистра. Във второто издание освен домакините, със свои спектакли гастролираха куклени формации от Враца, Монтана, Силистра, Видин.

В дните от 12 до 16 май благоевградската публика ще има възможност да се наслади и на изявите на Държавен куклен театър – Сливен със спектакъла „Котаракът в чизми”, Театър „Любомир Кабакчиев” – Казанлък с „Приказка за две царства и една ламя”, Драматично-куклен театър - Видин с „Глупавият Ханс” и Учебен куклен театър НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” с „Другото аз” .

Всички представления са в залата на Младежки дом.