Старо Струмско с нова водоснабдителна и канализационна мрежа и възстановени улични настилки
Старо Струмско с нова водоснабдителна и канализационна мрежа и възстановени улични настилки / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова
"Старо Струмско" с нова водоснабдителна и канализационна мрежа и възстановени улични настилки
24324
"Старо Струмско" с нова водоснабдителна и канализационна мрежа и възстановени улични настилки
  • "Старо Струмско" с нова водоснабдителна и канализационна мрежа и възстановени улични настилки

Реконструкцията на ВиК мрежите в благоевградския квартал "Струмско" вече приключи, съобщиха от Общинска администрация. 2 991 272 лв. е общата стойност на извършените строително-монтажни дейности, които се осъществиха по проект "Реконструкция, модернизация и изграждане на водопроводна и канализационна инфраструктура за нуждите на община Благоевград - квартали "Струмско", "Грамада", "Баларбаши" и "IV микрорайон", финансиран от Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г."

В квартала са проведени отчуждителни мероприятия ца сумата от 738 105 лв. Реконструирана е ВиК мрежата на 15 улици, на 4 улици са изпълнени нови водопроводни и канализационни мрежи. Новоизградената канализация е с дължина 5726 м с полиетиленови тръби от Ф 315 до Ф 800. Новият водопровод е с дължина 5842 м с полиетиленови тръби от Ф 110 до Ф 160. В тази част на кв. "Струмско" канализацията е частично изграждана по стопански начин в отклонение от действащата нормативна уредба. Старата канализация беше изпълнена с бетонови тръби, които бяха силно амортизирани и спешно се налагаше реконструкция, както и изпълнение на нова по улици, където няма канализация.

Водопроводната мрежа беше изградена от етернитови тръби, които не се ползват за питейно водоснабдяване. Водопроводната мрежа беше силно амортизирана, като авариите бяха ежедневни и загубите на питейна вода над 60%. В обекта е включено и изграждане на помпена станция.

Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г." финансира само реконструкция и изграждане на нови ВиК мрежи и възстановителните работи на повредените улични настилки при изпълнение на строително-монтажните работи.

С изпълнението на новата ВиК инфраструктура ще се премахнат загубите от питейна вода, ще се отрази и върху социално-икономическите показатели, тъй като ще се избегне ползването на собствени водоизточници (кладенци), както и изграждането на септични и попивни ями.

В квартала е изпълнена и газоразпределителна мрежа.

В звуковия файл чуйте повече за дейностите по този проект, изпълняван от Община Благоевград