Богдан Боцев постави на дневен ред разкриването на Спешен център в община Белица
Богдан Боцев постави на дневен ред разкриването на Спешен център в община Белица / Снимка: Пресцентър
Да бъде разкрит филиал на Спешна медицинска помощ в община Белица - този въпрос поставиха на дневен ред в последния ден на първия парламентарен сезон на 44-то Народно събрание депутатите от „БСП за България“ Богдан Боцев и Николай Бошкилов.

В планинската община няма действащи лечебни заведения за болнична помощ. Болничната помощ, както и Спешната медицинска помощ се осъществяват в община Разлог, тъй като там е най-близката акредитирана многопрофилна болница за активно лечение. Център за спешна медицинска помощ има в гр. Разлог и филиал в Якоруда. Те обаче са твърде отдалечени от административния център Белица – намират се на 18 км от него, а до най-отдалеченото населено място в общината - село Златарица, разстоянието е 60 км.

„Всички можем да си представим какво означава това за жителите на планинската община Белица, а и за туристите, които я посещават“, коментира Богдан Боцев като допълни, че само на 17 км от общинския център се намира курортен комплекс „Семково“, който разполага с капацитет от 2000 легла за туристи. Освен курортния комплекс, Паркът за реадаптация на танцуващи мечки, също е притегателно място за много туристи.

Двамата народни представители Богдан Боцев и Николай Бошкилов попитаха министъра на здравеопазването Николай Петров, какви са възможностите за разкриване на филиал за Спешна медицинска помощ в община Белица и в какви срокове би могло да стане това.

Министър Петров пое ангажимента в края на годината да бъде направен анализ и при наличие на средства въпросът да бъде решен. „Искрено се надяваме това да стане, защото общинската администрация има готовността веднага да осигури подходяща сграда, където да се помещава Спешния център, а по този начин ще бъдат спестени доста средства“, категорични са народните представители.

Народните представители от ГЕРБ в Пиринско също поеха ангажимент да съдействат за решаване на този наболял проблем за жителите на планинската община.