Смиленов: Действията на Светлозар Николов са опит за провокация и създаване на конфликти с Гърция
Смиленов: Действията на Светлозар Николов са опит за провокация и създаване на конфликти с Гърция / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Председателят на Националната асоциация на българския бизнес Светлозар Николов няма право да хвърля безотговорни и безпочвени обвинения срещу Областната администрация в Благоевград, заяви днес управителят й Валери Смиленов. Областната управа е държавна институция, чието основно задължение е да спазва законите на Република България. Ние не можем да водим преговори на територия на чужда държава, което е изключително право на Министерския съвет, нито пък можем да ставаме съучастници в разговори, които някой сам е решил да прави. Така Смиленов коментира намеренията на председателя на бизнес асоциацията да противодейства на продължаващите близо месец блокади на българо-гръцката граница. 

Никакво правно основание няма г-н Николов да иска да го придружаваме на гръцка територия, където той дори трудно и немотивирано обяснява какво ще прави. Неговите действия са по-скоро опит за провокация и създаване на конфликти със съседна Гърция в момент на една усложнена обстановка заради стачката на гръцките фермери, смята Смиленов. По думите му държавата не е спряла да работи за интересите на българския бизнес и нарушените права на шофьорите, които дни наред стоят блокирани на ГКПП - Кулата и предприетите действия от страна на премиера Бойко Борисов доказват, че никой не бездейства, а активно се работи за решаване на проблема.

Хубаво би било някой да попита г-н Николов къде бе той и неговата организация миналата година, когато отново бе създаден подобен проблем. И още - смята ли, че чрез принуда и скандали може да се реши такъв международен въпрос. Ние подкрепяме всички организации, които смятат със законови средства да си търсят правата или обезщетения за претърпените загуби от гръцката стачка. Но никога няма да допуснем като държавен орган ползването на непозволени от закона средства или акции за реализация на някакви цели, подчерта областният управител на Благоевград.