Гладиаторски борби в Склаве
Гладиаторски борби в Склаве / Снимка: Sandanskinews.com
Българи и италианци ще участват във възстановките от времето на Древен Рим в Склаве. Един от чужденците ще се превъплъти в ролята на великия тракиец Спартак.

Санданското село е известно като родното място на водача на въстанието на робите срещу Рим, тук е имало пазар на роби, на който е продаден самият Спартак. Местните жители и община Сандански се опитват да възкресят легендата за тракийския гладиатор и да я превърнат в част от културно-историческата визитка на района.

Затова в края на този месец за четвърта поредна година ще бъдат пресъздадени древните възстановки. Ще бъде организиран панаир, какъвто се е провеждал преди много векове. Интересът се увеличава към това събитие, тази година то ще се проведе от 23 до 25 юни. Жители и гости ще станат свидетели на уникална исторически събития на 24 юни, съобщи за Дарик Розалия Мишева от местното читалище. 

Над 30 актьори от България и Италия ще участват в шоуто. Ще има специално обособена арена, гостите ще надникнат в живота и битките на траките, техните занаяти, търговия. Ще се разкрие какво е представлявал пазарът на роби и как гладиаторите са се обучавали за битки. 

Тържището ще предложи и римска кулинарна изложба, както и панаир с атракциони за децата.