Шеф на БЧК и бивш банкер с агентурни досиета
Шеф на БЧК и бивш банкер с агентурни досиета / Дарик - Благоевград, архив

Благоевградчанинът Христо Григоров, който е начело на Българския червен кръст няколко мандата, бе разкрит като секретен сътрудник на Държавна сигурност.

Данните за Григоров бяха оповестени с решение на Комисията по досиетата, която го провери като член на Управителния съвет на банкова институция.

Христо Григоров е действал почти 11 години с агентурно име Еленов, се сочи в решението на ресорната комисия.

Григоров, който неотдавна бе предложен за почетен гражданин на Благоевград, но не бе утвърден от ОбС, е вербуван през 1980 година от капитан Любимир Банков от Държжавна сигурност към МВР - Благоевград.

Снет е от отчет през 1991 година. Комисията е открила в досието му собственоръчно написани агентурни сведения, картони и документ за получено възнаграждение. Името на Григоров бе сред проверяните членове в БТПП в края на миналата година.

В списъка като секретен агент на ДС е и бившият банкер Благой Янев, който сега е застрахователен шеф.

Янев е вербуван през 1987 година от  оперативния работник в МВР-Благоевград Христо Панчев, който преди години бе съдебен заседател в благоевградския съд. В досието му са намерени картони за принадлежност към Държавна сигурност и регистрационен дневник.

Янев бе дълго време подсъдим за неправомерно отпуснати кредити в качеството му на бивш директор на фалирала по-късно търговска банка.

Благой Янев докладвал на службата като агент Василев. Снет е от отчет през 1990 година.