/ Снимка: Дарик, архив
600 хил лв ще се инвестират в базата на болничната сграда в Петрич. Средствата ще бъдат усвоени целево  за подобряване на енергийната ефективност на сградата. Финансирането идва с постановление на Министерски съвет.

Предвидените мерки включват цялостна подмяна на дограмата, стъклопакети и врати, подмяна на съществуващите вертикални и хоризонтални щрангове, които касаят отоплителната и водопроводна инсталация на болничната сграда, подмяна на всички осветителни тела с нови LED. Това обяви кметът на община Петрич Димитър Бръчков.

Заложените за изпълнение със защитеното държавно финансиране дейности следват извършените до момента ремонти по материалната база на лечебното заведение.

„От началото на 2017 година е направен цялостен ремонт на отделение „Ортопедия и травматология”, извършени са  частични неотложни ремонти на други три отделения – „Детско отделение”, „Хирургия” и „Инфекциозно отделение”. Стойността на инвестираните средства за подобряване на материалната база възлиза на 30 000 лв. Освен това, Община Петрич започна отлаганата през годините процедура по излизане на сградата на болницата в Петрич на свободния енергиен пазар.

Равносметката е, че до момента доставяната ел. енергия за лечебното заведение е на изключително висока цена от 125 лв. за мегават часа енергия. Предварителните анализи и проучвания, направени от Община Петрич, дават основание да се говори в посока – договаряне на цена от около 75 лв. – 81 лв. за мегават активна енергия. Икономията, която следва да се постигне само от това перо се изчислява на близо 35 % от досегашните разходи за ток на болничното заведение”, обясни кметът.

Допълни също, че уважаваният хирург от Петрич – д-р Иван Динчев, който преди повече от 15 години напусна болницата в Петрич, е приел поканата да се върне на работа в „хирургично отделение”, което е огромна стъпка към връщане на специалистите, посочи градоначалникът.
Има потвърждениеи от други двама медици, които ще работят в Петрич.

„Това са важните крачки за решаване на кадровия проблем, съпътстващ всички болници, не само нашата. Когато, обаче сме стабилни, както сега, имаме основания да правим предложения, имаме и първите положителни отговори от страна на лекари. Мога да добавя още, че от юни насам, всички работещи в болницата тук получават т.нар. допълнително материално стимулиране. Нещо, което години наред е пропускано, заради липса на пари”, обобщи кметът на община Петрич Димитър Бръчков с препратката, че политическото говорене отпреди година, по предложената болнична реформа, днес се прочита като ненужен популизъм и псевдозагриженост за здравеопазването на местно ниво, защото Петрич остана сред градовете, които запазиха болницата си.