РИОСВ започва проверки на фирми, занимаващи се с химични вещества
РИОСВ започва проверки на фирми, занимаващи се с химични вещества / netinfo
Проверки на фирми – вносители на химични вещества и препарати, извършващи дейността си на територията на Благоевградска област, започват от инспекторите на РИОСВ. Целта е да бъдат установени обектите, които подлежат на предварителна регистрация по регламента REACH.

Все още няма фирма в Пиринско, която да е извършила предварителна регистрация в Европейската агенция по химикали. До момента по представени годишни доклади за употреба, съхранение, производство, внос и/или износ на химични вещества и препарати, регионалната екоинспекция е уведомила над 200 лица и търговски дружества в областта за изискванията на регламента. Ако не спазят срока за предварителна регистрация - 1 декември 2008г., фирмите, които подлежат на такава ще трябва да прекратят производството и/или вноса на веществата до представянето на пълно регистрационно досие в Агенцията.

Предварителната регистрация по REACH цели на базата на подадената в Европейската агенция информация да се изготвят досиета на химичните вещества и да бъдат описани мерките за работа с тях, което ще допринесе за опазване на човешкото здраве и околна среда.