Днес отбелязваме една от най-важните дати в летописа на град Гоце Делчев - Деня на свободата му. С устрема на Родопския отряд и на четниците от ВМРО паднаха оковите на робството и Неврокоп завинаги зае своето достойно място в Обединеното българско отечество. Това заяви държавният глава Румен Радев пред жители на град Гоце Делчев по случай празника на населеното място и 109-ата годишнина от неговото освобождение.

Президентство на Република България

Румен Радев отбеляза невероятното историческо време на бляскави победи на българската войска, на невероятния гений на българските пълководци и на небивал подем на националния дух, когато е отвоювана свободата. Президентът се обърна с благодарност към гражданите на Гоце Делчев за усилията им да пазят и развиват традициите на този прекрасен български край. По случай празника той им пожела здраве, сила и непреклонна воля да отстояват каузата за свободна, силна и обединена България.

Президентство на Република България

По време на посещението си държавният глава Румен Радев удостои с плакет “Св. св. Кирил и Методий” Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци по повод 75-годишнината от неговото създаване и за значимия принос на ансамбъла към развитието на българското фолклорно изкуство. “75 години е една достойна, почтена годишнина, измерима с човешкия живот. Стъпвайки на нашите здрави традиции, на невероятното ни творчество, завещано от нашите предци, вашите силни дни тепърва предстоят”, обърна се президентът към ръководителя на танцовия състав на ансамбъла Тодор Цветков, който прие отличието.
 
Държавният глава се поклони и поднесе цветя пред монумента на Гоце Делчев и пред Паметника на загиналите във войните. Румен Радев  разговаря и с жители на града.

Президентство на Република България