Пътуваща изложба за парк „Беласица” гостува в Струмяни
Пътуваща изложба за парк „Беласица” гостува в Струмяни / netinfo
Първата спирка на пътуващата из цялата страна изложба „Беласица-най-новият природен парк в България”, която бе открита преди два месеца в Петрич, е читалище “Будител” в Струмяни.

Изборът върху Струмяни е по повод наградата на общината за приноса й към опазване на биоразнообразието през 2007 г.

Завладяващите постери ще запознаят посетителите с най-новия парк и неговите обитатели. Фотографиите на младия фотограф Пьотр Жежиха, включени в изложбата, ще разкрият пред вас неповторимата свежест и красота на планината Беласица.

Изложбата ще гостува в Струмяни от 19-и юни до 11-и юли, след това ще продължи пътя си в районите на българските национални и природни паркове.

Изложбата е разработена от фондация „Биоразнообразие” в рамките на проект „Опазване на глобално значимото биоразнообразие на планината Беласица чрез въвличане на местните общности в развитие на екотуризма”, осъществяван с финансовата подкрепа на Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд.

Природен парк „Беласица” бе обявен след повече от четири годишни усилена работа от страна на Българска фондация „Биоразнообразие”.

Като основен инициатор на идеята, фондацията подготви пълната документация за обявяването на парка, организира мащабна информационна кампания сред местното население и редица дискусии по темата.

Със заповедта на министъра на околната среда и водите, публикувана в Държавен вестник на 25.01.2008 г. Беласица стана единадесетият природен парк в България. ПП „Беласица” покрива българската част на планината и обхваща площ от 11 732 ха. Паркът опазва уникалните за Европа естествени кестенови гори, както и застрашени от изчезване растителни и животински видове като албански крем, обикновен тис, бодливолистен джел, карстова люцерна и др.