Празнични концерти в Благоевград
Празнични концерти в Благоевград / Дарик - Благоевград, архив

Община Благоевград организира празнична програма по повод светлия християнски празник Цветница.

В 10.00 часа в квартал "Струмско" гостуват Детски фолклорен ансамбъл "Пиринче"  Фолклорна певческа група "Бисери", изпълнители от "Струмски славей", както и групи за автентичен фолклор от селата Логодаж и Изгрев.

Празникът продължава в 11.30 часа на плошад "Македония", където благоевградчани и гости на града ще имат възможността да се включат в концерт на Биг Бенд.

Работилница „Великденско яйце” ще твори във фоайето на Община Благоевград на 29 и 30 април. В работилницата ще вземат участие ученици от учебните заведения в община Благоевград, които ще усвоят нови знания за българската обредност, традиции и обичаи, свързани с Великден.

Целта е учениците да придобият практически умения и техники за боядисването, рисуването, и украсяването на великденските яйца. От 10.40 часа на 29 април ще започне работа първата група ученици.

На 30 април, от 11.00 часа, самодейки от група за автентичен фолклор от село Логодаж ще демонстрират пред децата стари български традиции за подготовка на великденските празници.

Ще бъдат представени и начини за боядисване на  яйца с билки и треви по стар български обичай. Детският отдел на Регионална библиотека "Димитър Талев" и Дом за деца, лишени от родителска грижа "Св. Николай Мирликийски" в Благоевград ще разкрасяват яйца. Служител на библиотеката ще разкаже на децата за празника Пасха или Великден, за символика на червения цвят на яйцата.