Правят първа копка на църква в село Изгрев
Правят първа копка на църква в село Изгрев / Снимка: Кметство, село Изгрев

На 16 октомври Неврокопският митрополит Серафим ще благослови най-ценното начинание за хората и кмета в благоевградското село Изгрев. В неделния ден владиката ще направи първа копка на храма, за който мечтаят поколения жители на едно от най-големите населени места в общината.

Бъдещият храм ще носи името на Иван Рилски-Чудотворец, светецът, който закриля целия български народ.

"След първата копка почваме да строим, лека-полека. Ще разчитаме на дарения, както и на подкрепа от страна на общината и държавата. Важното е да положим основата, след това ще довършим градежа", убеден е кметът на село Изгрев Йордан Китанов

Проектът за църквата вече е изработен. Тя ще се простира върху площ от 120 кв.м. и всяка сутрин слънчевите лъчи ще осветяват първо храма. Мястото за молитвения дом е избрано не случайно. Оказва се, че 94-годишната баба Гроздена вече е сънувала богоугодното начинание.

Бъдещият храм ще издига снага на изток от селото, за да може слънчевите лъчи да огряват първо основите му. Преди години благоевградският художник Живко Янев нарисувал картина на село Изгрев с бъдещата църква на Иван Рилски-Чудотворец. Подарил я на кмета и му заръчал, когато дойде времето за първата копка, да продаде картината на търг, а парите да отидат за богоугодното дело.