Потомци на изселници от Градево се връщат към корените си
Потомци на изселници от Градево се връщат към корените си / simitli.info

Около 20 мъже и жени от Свищов ще посетят село Градево, община Симитли, откъдето са техните корени.

Очаква се групата да пристигне в селото на 2-ри август, когато се празнува Илинден по стар стил. За намеренията на 20-тината ентосиасти, съобщил кметът на община Свищов Светослав Благов, който също е с корен от Градево, по майчина линия.

Той се обадил в кметството в Градево преди седмица, че група потомци на градевци искат да дойдат на гости. Благов обяснил, че хората знаят от родители, баби и дядовци, че на Илинден е съборът на селото. И въпреки че в Градево празнуват Илинден на 20-ти юли, за 2-ри август също се стягат за празник и чакат гости. Готвят се кулинарни изкушения и изложба на предмети и символи от бита на старите градевци, казва кметът на селото Кирил Йосифов.

Селото, известно като българския Лондон заради близо 25-километровата му дължина, някога е наброявало над 4 500 жители. Недоимъкът прогонил обаче местните от родните им места. През 1940-1950 година цели семейства, цели махали се изселили в Северна България. През този период селото не било облагородено. Без ток, без училище наблизо, без препитание. Тогава е голямото изселване на местните.

Градевци са се пръснали край Свищов и Шуменско. „Моят чичо, който живее в Шумен, ми е казвал: „Като видях лампичката, забравих за свещта у дома”, разказва кметският наместник на Градево Кирил Йосифов.