Политици, общинари и ученици почетоха Яворов
Политици, общинари и ученици почетоха Яворов / netinfo

В Благоевград отбелязаха 135 години от рождението на поета Пейо Яворов.

За да засвидетелстват почитта си към делото на твореца-революционер, цветя пред паметника му положиха представители на културните институти, местната власт, ученици и общественици. Сред тях бяха председателят на ОбС, областен лидер на ГЕРБ Даниела Савеклиева и депутатът Йордан Андонов.

Ритуалът бе пред бюст-паметника на Пейо Яворов, в градската градина на Благоевград.

В церемонията се включиха представители на Общинската администрация, културни институции, ученици и граждани. На събитието присъстваха лидерът на „Атака” в Благоевградско Илиан Тодоров, председателят на МД "ВАРДАР" Станимир Радулов. Слово за живота и делото на Яворов произнесе члена на ИК на ВМРО Иван Стоянов.

Пейо Яворов е роден в град Чирпан на 1 януари 1878 година. Първоначално е редактор на различни издания, свързани с македоно-одринското революционно движение — вестниците Дело, Свобода или смърт, Автономия, Илинден.

Работил е и като библиотекар. Бил е драматург на Народния театър. През 1912 година Пейо Яворов се венчава за дъщерята на държавника Петко Каравелов, Лора Каравелова. Тази любов се оказва фатална за него. Запазената кореспонденция между тях, сама по себе си говори за една бурна любов.

През 1910 г. излиза от печат антологичната книга на поета "Подир сенките на облаците“. Яворов слага край на живота си на 29 октомври 1914 година.