Поднесоха цветя пред паметника на Христо Ботев
Поднесоха цветя пред паметника на Христо Ботев / снимка: община Благоевград

163 - та годишнина от рождението на Христо Ботев бе отбелязана в Благоевград.  В знак на признателност пред живота и делото му, зам.- кметът на община Благоевград Георги Скрижовски поднесе цветя пред паметника на поета - революционера  на площад „Народни Будители”. На събитието присъстваха представители на общинска администрация, културните институции в Благоевград, политически партии, общински съветници и граждани.

Поднесоха цветя пред паметника на Христо Ботев
netinfo

Христо Ботев е роден на 6 януари в град Калофер, в семейството на известния възрожденски учител Ботьо Петков и Иванка Дрянкова. Ранните години от живота на бъдещия поет и революционер преминават в градовете Калофер и Карлово. От 1854 до 1858 година Христо Ботев учи в град Карлово. По- късно се завръща в град Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през юни 1863 г. завършва Калоферското трикласно училище. Жизненият път на поета преминава през многобройни бурни премеждия с неговата чета. На 2 юни Христо Ботев бива смъртоносно прострелян в сраженията на връх Околчица.

Името на ненадминатия поет, пламенен публицист и всеотдаен борец за национална свобода Христо Ботев, се помни и ще продължава да се помни от младите поколения занапред.