Почистват поречието на Бистрица
Почистват поречието на Бистрица / Пресцентър

Кметът Атанас Камбитов разпореди да започне следващ етап от почистването на река Благоевградска Бистрица.

Служителите на фирмата, която отговаря за почистването на коритото по проекта и общински специалисти почистват обекта около парк „Даме Груев” и продължават към моста на бул. „Св. Димитър Солунски”.

Почистването на реката започна от средата на миналата година, когато коритото бе почистено от парк „Бачиново” до механа „Воденицата”. Тогава багери отстраняваха дънери, терените около бреговете на реката бяха заравнени, изсечени бяха всички застрашени от падане дървета, окастрена бе и растителността. Изнесени бяха и всички наносни образования, бутилки, картони и други.

Към момента продължава отстраняването на растителността, която е изсъхнала, опасна или е предпоставка за образуване на стесняващи пътя на водата участъци, кастрене на дървета, които са изсъхнали и отстраняване на затлачени отпадъци.

С подобряване на метеорологичните условия бе подновена работа по реализиране на трансграничния проект с община Делчево, Република Македония „Мерки за предотвратяване на наводненията на реките Брегалница и Бистрица”.

Целта на трансграничния проект е  не само да се гарантира безопасният отток при по-високи приливни води, но и Благоевградска Бистрица да се превърне в приятно място за разходки  и отдих, като се свържат парковете в поречието й. По този начин общинското ръководство гарантира сигурността и имуществото на 80-хилядния Благоевград и особено на хората, живеещи в района на Бистрица.

Продължителността на проекта е 24 месеца и е планиран да завърши през лятото на следващата година.