Планинари от Разлог се качиха на италиански връх
Планинари от Разлог се качиха на италиански връх / снимка: Община Разлог

Планинарите от клуба по туризъм ,,Погледец'' в град Разлог, изкачиха невероятно красивия и трудно достъпен връх ,,Патерно'' в Доломитите (Италия).

Въпреки лошите атмосферни условия групата от 24 планинари с много воля успя да изкачи италианския връх Патерно, наричания от мнозина „божествен”. Освен българската група от Разлог в екстремното изкачване се включват и двама алпинисти от Швейцария. Изкачването преминава през тунели прокопани през Втората световна война и няколко отвесни т.нар. ,,виа ферата'', означаващ железен път.

„Последните метри преди върха се указаха доста трудни и опасни, но групата се справи отлично и успя да изкачи върха, на които има огромен дървен кръст. Слизането от върха беше интересно като се минава по маршрут с много виа ферати, преминавайки от северната страна на невероятните катерачни страни „Трите чими”. разказа Радко Божинов, участвал в изкачването на върха. От името на цялата група той благодарим на Иван Стойчев за перфектната организация, за проявената дисциплина и смелост при изкачване на връх ,,Патерно''. Специални благодарности изразява и към Емил Божанов за техническата и психологическа подкрепа по време на цялото изкачване.
Освен красотата на планина групата се наслади и оцени високо курорта  Кортина Д’Ампецо и  Венция.

Изкачване на върхове в другите планини на Европа, извън България е традиционно за планинарите от Разлог. За 2014г. те планират изкачвания на планински върхове в Австрия и Шейцария.