Питагоровата теорема вече в шести клас
Питагоровата теорема вече в шести клас / DarikNews

Събирането на числата до сто от втори клас ще се изучава вече в първи, а Питагоровата теорема от девети слиза в шести клас. Това съобщи зам.-министърът  на образованието Милена Дамянова по време на дискусия за учебните програми за задължителна подготовка по математика и информационни технологии от първи до осми клас.

По думите й учениците ще имат повече упражнения и практически занимания. В часовете по информационни технологии децата ще учат как да разпознават опасностите в интернет.

От пети до седми клас отпада изучаването на параметричните уравнения и неравенства в целия курс на обучение по предмета в задължителната подготовка. Новите учебни програми ще влязат с Новия закон за предучилищното и училищното образование, който сега се обсъжда в парламентарната образователна комисия, каза зам.-министър Дамянова.

По тях ще са написани и новите учебници, като най-реалистичния срок първите такива да са готови е учебната 2014/2015, за първи, пети и осми клас, обяви Дамянова. По думите й в новата програма са включени „по-малко теоретични знания, повече упражнения, повече примери от практиката”.

„Включили сме част от Питагоровата теорема в по-долен клас, защото това в другите европейски държави не се случва в девети клас”, обясни тя решението математическата формула да се изучава вече в шести клас. Дамянова уточни още, че новостите в програмата по информатика засягат обучението за безопасно използване на информация в интернет. „Не просто сърфиране, а начините, по които да се предпазим”, заяви Дамянова.

Новите програми ще са олекотени и ще се набляга на упражнения и затвърждаване на материала.