Пациенти на болницата  в Сандански проглеждат с импланти в очите
Пациенти на болницата в Сандански проглеждат с импланти в очите / снимка: © sxc.hu архив

Последните новости в очната хирургия  вече са успешно въведени и в болницата в Сандански. Специалисти от София, заедно с колегите си от Сандански имплантират в очите на пациентите високотехнологични лещи, които мигновено връщат зрението. Те се имплантират направо в окото, а в Сандански такива операции правят два екипа – д-р Лукан Мишев заедно с д-р Виолета Разсипийска  и д-р Андрей Маринов с д-р Бистра Йосифова.

През целия месец юли ще тече кампания, посветена на високотехнологичните лещи в очната хирургия. В очното отделение в Сандански специалистите ще преглеждат и разясняват на всички пациенти дали новата технология е подходяща за тях.
Двама от специалистите поясняват, че става дума за две категории пациенти- възрастни хора със старческо перде /катаракта/ и страдащи от глаукома. . При катарактата, която настъпва след 55-годишна възраст, единственото лечение е операцията. Симптомите на катарактата са размазано виждане, помътняване на цветовете. Тези аномалии се дължат на помътнялата естествена леща. С операцията тя се отстранява, на нейно място през микроскопичен разрез се поставя изкуствена леща, която сама се разгъва в окото. След операцията пациентът вижда по-добре отпреди и е независим от очилата. Самата операция трае няколко минути, тя е безкръвна, безшевна, а възстановяването е изключително бързо – няколко часа, след което оперираният може дори и да шофира”, обясняват двете лекарки.

Глаукомата най-често се проявява след 40-годишна възраст. Тя представлява повишаване на вътреочното налягане, което води до слепота. Страшното е, че слепотата настъпва изведнъж, затова прегледите за измерване на вътреочното налягане са препоръчителни всяка година. Ако се установи, че пациентът страда от глаукома, също има вариант – най-новата технология позволява в окото да се имплантира микроскопичeн стент, която понижава налягането в окото и спира развитието на глаукомата.

МБАЛ “Свети Врач” вече има пациенти, които живеят с модерни импланти в очите.
Операцията е изцяло платена от здравната каса. Консултация с очните лекари също може да се осъществи с направление, за да се спестят излишните разходи. Пациентът заплаща само импланта (вътреочната леща), тъй като касата не поема тези разходи. „По време на кампанията е предвидена отстъпка от цената на имплантите, тъй като водещи производители на импланти се съгласиха да подкрепят тази наша инициатива, за да могат повече жители на Сандански да се възползват от новите достижения на световната медицина”, обясняват лекарите. При разработването на т.нар. високотехнологични лещи са използвани технологии на НАСА, прилагани при най-мощните телескопи в света.