Откриват Петия международен турнир по спортна гимнастика в Благоевград
Откриват Петия международен турнир по спортна гимнастика в Благоевград / netinfo
В Благоевград стартира петото издание на Международния турнир по спортна гимнастика за деца и юноши в в чест на видния благоевградски гимнастик и треньор, основоположник на гимнастиката в областния център - Любчо Солачки.

Състезанието ще се проведе днес, официалното отккриване е от 9.00 ч. в спортна зала „Скаптопара”.

Рекорден брой участници ще се включат в тазгодишния турнир, съобщават организаторите от Гимнастически клуб „Любчо Солачки”. Предвидено е участие на състезатели от клубовете - ЦСКА, Левски, Акро-Русе, Спартак-Пловдив, “Ал.Фотев”- Свиленград, Велико Търново, Търговище, както и от Гърция, Македония, Румъния, Сърбия, Словения, Щвейцария, Италия.

Благоевградският гимнастически клуб се занимава с активна спортна дейност от началото на 2002 г. и е наследник на клуба по спортна гимнастика към дружество “Пирин”-Благоевград. Към настоящия момент клубът има над 80 активно занимаващи се деца на възраст от 4 до 15 години в четири представителни отбора.

От 2007г. за първи път в историята на Благоевград е сформиран отбор за момичета младша възраст.

В отбора тренират и младите надежди на младежкия национален отбор по спортна гимнастика - Илия Туджаров, Димитър Димитров, Иван Цеков и Димитър Бърдарски.

Под ръководството на Любчо Солачки благоевградски състезатели са били Балкански шампион, Абсолютен Републикански шампион при мъже-многобой, получили са 276 медала от Републикански първенства, 2 медала от Европейски първенства и 18 медала от международни турнири.

От проведените турнири и републикански първенства през 2006 и 2007г. гимнастиците от ГК”Любчо Солачки” успяха да спечелят 8 златни, 17 сребърни и 22 бронзови медала.

На състезания, проведени тази година в София и Варна благоевградските спортисти завоюваха 10 златни, 6 сребърни и 11 бронзови медала индивидуално, както и два сребърни медала за отборни участия.

По време на турнира ще присъстват състезатели от мъжкия национален отбор по гимнастика, като някои от тях ще направят демонстрации на различните уреди.

Официални гости ще бъдат Йордан Йовчев, председателят на Българска федерация „Гимнастика”, треньори на националните отбори на всички възрасти, представители на Държавната агенция за младежта и спорта, ръководството на община Благоевград, както и спортни деятели от Благоевград и региона.

Дарик радио е сред медийните партьори на 5-ия Международен фестивал по спортна гимнастика.