Отбелязаха 101 години от рождението на Никола Вапцаров
Отбелязаха 101 години от рождението на Никола Вапцаров / снимка: община Благоевград

101 години от рождението на поета революционер Никола Вапцаров бяха отбелязани в Благоевград, съобщиха от пресцентъра на Кметска администрация.

В знак на признателност пред живота и делото му  директорът на Драматичен театър „Никола Вапцаров” Николай Кимчев изпълни поетичен рецитал, посветен на великия българин от Банско - Никола Вапцаров. Зам.-кметът по строителството арх. Георги Скрижовски поднесe цветя пред паметната плоча на великия войвода на площада пред театъра.

Отбелязаха 101 години от рождението на Никола Вапцаров
netinfo

На събитието присъстваха представители на общинска администрация, културните институции в Благоевград, политически партии, общински съветници и граждани, които с минута мълчание, почетоха паметта на бореца за свобода - Никола Вапцаров.
Поет със световно признание, преведен на повече от 50 езика и издаден в над 40 страни, той е единственият българин, носител на Международната награда за мир, присъдена му посмъртно през 1952 г. Заради изключителните му приноси в световната литература и култура Никола Вапцаров е включен в календара на ЮНЕСКО за 2009 г.

Отбелязаха 101 години от рождението на Никола Вапцаров
netinfo