Общинари почерпиха опит от колеги в Секешфехервар за изграждане на велоалеи
Общинари почерпиха опит от колеги в Секешфехервар за изграждане на велоалеи / снимки: Дарик Благоевград, Елина Христова

14-членна делегация от община Благоевград обмени опит с колеги от побратимената унгарска община Секешфехервар в рамките на съвместен проект за изграждане на велосипедни алеи.

В четиридневното работно посещение участваха заместник-кметът на Благоевград арх. Георги Скрижовски, финансовият директор Костадин Шумантов, директорът на „Местни данъци и такси” Иво Николов, ръководителят на проекта от българска страна Илия Велев - старши специалист "Местно икономическо развитие и международни програми", Люба Спириева – ст. експерт „Пресцентър и протокол”, общинските съветници Данко Ангелов, Румен Калайджиев, Веселин Иванов, Райка Чингова и Василка Колчева, журналисти. 

Арх. Скрижовски бе приет в реставрираната резиденция „Хиемер хаус” на кметството в Секешфехервар от заместник-кмета Ксила Ксапо. По-късно на работна среща бяха представени партьорските организации, екипът на проекта и целевата група.

„В Секешфекервар живеят малко над 100 000 души, през територията му преминават пет големи пътни артерии, поради което движението е силно натоварено. Затова решихме, че велосипедните алеи трябва да бъдат ситуирани на по-голяма дистанция от директния трафик”, обясни началникът на отдел „Транспорт” в унгарската община Агнеш Виницаи-Юхасне.

По негови данни пътната мрежа в града е 300 км, от които 30 км са велосипедните пътища. Всеки инфраструктурен проект, който изпълняваме, предварително е съгласуван с представители на различни организации за хора с физически увреждания, каза Агнеш Виницаи-Юхасне. 

„За последните 3 години сме спечелили три проекта по ОП „Регионално развитие”  - за велосипедната мрежа, за градска инфраструктура и за пътища в малките общини”, съобщи пред българските си колеги началникът на транспортния отдел. По думите му служителите на Община Секешфехервар изготвят по един проект на две години, като в почти всички случаи се печели горната граница на финансиране, а вместо традиционните 5-годишни срокове за изпълнение на даден проект, реализацията е в рамките на година. 

По проекта за изграждане на велосипедни пътища спечелихме 200 млн. форинта, за пътната мрежа – същата сума, а за пътищата в малките населени места – 400 млн. форинта, информира Агнеш Виницаи-Юхасне. Той допълни, че през есента започва изпълнението на проект със съседна община за строителство на велоалеи, осигуреното финансиране е 200 млн. форинта, като всяка община ще участва със собствени средства в размер на 25 млн. форинта.

По-смелите кметски служители, общински съветници и журналисти от Благоевград се запознаха нагледно с основните велоалеи в Секешфехервар, като изминаха близо 10-километров маршрут на колела.

„В Благоевград проектът стартира тази година, вече имаме концепция, трябва да определим маршрутите и да поставим съответната маркировка и пътни знаци”, коментира пред Дарик арх. Скрижовски след работната среща с колегите си от унгарската община. Според него тази инициатива, освен че ще направи икономия на енергия, ще бъде благоприятна за околната среда и ще създаде условия за спорт и по-бързо придвижване в градска среда за жителите на Благоевград.

„Имаме схема, която е приложена към общия устройствен план, в подробните устройствени планове, които приехме преди няколко месеца за кварталите „Еленово 1”, „Еленово 2”, „Орлова чука” и „Ален мак”, са заложени и велосипедни маршрути”, каза заместник-кметът. „Секешфехервар има предимство с равнинния си релеф, при нас в това отношение ще е малко по-трудно, но ще се справим”, декларира арх. Георги Скрижовски.

Проектът на Община Благоевград „Въвеждане на устойчиви форми на транспорт посредством обмен на опит и добри практики” е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие”.  Общата му стойност е 298 692 лв., от които 85 % предоставя Европейският фонд за регионално развитие, а останалите 15 % - финансиране от националните фондове. 

Основната цел на проекта е да осигури предпоставки за въвеждане на устойчиви и иновативни форми на транспорт в община Благоевград посредством обмен на ноу-хау, добри практики и изграждане на ползотворно сътрудничество с община Секешфехервар.

В отговор на визитата на благоевградската делегация от 16 до 19 юли тази година 16-членна група от побратимената община Секешфехервар ще гостува в Благоевград.