Обявяват нова процедура за концесия на ГУМ
Обявяват нова процедура за концесия на ГУМ / снимка: Дарик - Благоевград, архив

Общинският съвет в Благоевград прие предложението на кмета Костадин Паскалев за прекратяване на процедурата за предоставяне на концесия на ГУМ и за обявяване на нова процедура при условията на прекратената. До решението се стигна, след като конкурсната комисия със свое становище от 21 септември тази година отстрани и последния участник - “Макиз” ООД заради неизпълнение на пет от обявените изисквания.

Дружеството не е приложило към офертата лицензи или разрешителни за търговска дейност, няма предоставен списък на изпълнени договори, липсва списък на отговарящите за качеството на изпълнение на концесионния договор, не са приложени документи за квалификация на ръководния екип от посочената за подизпълнител фирма “Луксбилд инженеринг” ООД, установена е и липса на легализиран превод на български език на приложения сертификат от посочения за подизпълнител “Етиком”ООД.

Процедурата за отдаване на концесия на сградата на ГУМ стартира през март 2009 г. В нея участваха шест фирми - “ЕКСПИРИАН” ЕООД, “МАКИЗ” ЕООД, “СМВ” ЕООД, “ИМВ – 2009” ДЗЗД, “ГЕНИМЕКС ИНВЕСТ” ЕАД и “ПРЕМИЕР ФАЙВ” АД. Конкурсната комисия, съставена от експерти от общинска администрация и общински съветници, отстрани всички кандидати за несъотвествие на офертите им с критериите по допустимост.

Решението бе обжалвано от фирма “Макиз” ООД пред Комисията за защита от конкуренция, която върна процедурата на етап извършване на подбор с участниците. Решението на КЗК бе потвърдено от Върховния административен съд, който отказа подборът с тримата допуснати до втори кръг участници или само с жалбоподателя “Макиз” да продължи.

В мотивите си за отказ обаче съдебният състав, председателстван от съдия Боян Магдалинчев, е дал становище, че процедурата трябва да продължи само с тази фирма, тъй като останалите пет не са обжалвали решението на конкурсната комисия и практически за тях участието в процедурата за концесия е приключило.

Въз основа на решението на ВАС конкурсната комисия възобнови заседанията си през август тази година и изиска от кандидата допълнителни писмени разяснения относно съдържанието на депозираната от него през март 2009 г. оферта.

След като изисканите документи бяха предоставени от “Макиз” ООД, комисията разгледа офертата по допустимост и реши да отстрани кандидата от процедурата поради неизпълнение на поставените в документацията изисквания.