Няма затворени ясли, твърдят от Община Благоевград
Няма затворени ясли, твърдят от Община Благоевград / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

На територията на община Благоевград няма затворени детски ясли, заявиха от кметска администрация в отговор на изказванията на земеделския министър Мирослав Найденов и главния държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев на пресконференция в столицата, че най-много нарушения при проверките за качеството на храните в детските градини, яслите и детските кухни са установени в Благоевград, където има и затворена детска ясла.

В писмо до министъра на здравеопазването и до директора на РИОКОЗ - Благоевград от 21 септември 2010 г. по повод извършени проверки и дадени предписания за закриване на детски ясли и кухни кметът Костадин Паскалев посочва, че във връзка с изискванията на Наредба №26 за устройството и дейността на детските кухни Общината е възложила през 2009 г. проектирането на нова детска кухня. За преустройството в бюджета за настоящата година са осигурени средства, като изграждането й трябва да бъде завършено до 15 октомври.

Целта е новата кухня да отговаря на всички изисквания за производство на храни. За оборудването й ще бъдат осигурени пари с актуализацията на бюджета през октомври, се казва още в писмото на градоначалника, който е поискал отсрочка за евентуално спиране дейността на двете кухни - в жк "Еленово" и на ул. "Васил Априлов", до края на годината, когато се очаква да заработи новата кухня в кв. "Струмско".

Относно съществуващите сгради на детски ясли и пригодените за такива, кметът е декларирал, че ще продължи обновяването и привеждането им в тон с нормативните изисквания.

В писмото си Костадин Паскалев е посочил, че преместването на детската ясла, намираща се в жилищен блок, изисква проектиране, осигуряване на необходимите средства и строителство, което се планира за следващата година. Според него закриването на яслата ще доведе до напрежение сред ромското население, тъй като повечето от възпитаниците на заведението са от ромски произход.