Няма фаворит в надпреварата за Благоевград, изходът зависи от активността на избирателите
Няма фаворит в надпреварата за Благоевград, изходът зависи от активността на избирателите / netinfo

Данните са от представително за пълнолетното население на община Благоевград изследване, проведено от агенция Алфа Рисърч в периода 10 – 14 октомври 2007 г. и са предоставени от щаба на БСП.

Няма фаворит в кметската битка за Благоевград, това показват резултатите от представително за пълнолетното население на общината изследване, проведено от агенция Алфа Рисърч в периода 10 – 14 октомври.

Изключително оспорвана и неясна като изход кметска надпревара се очертава в областния център. Електоралните нагласи на избирателите дават яснота единствено по въпроса, че ще се стигне до балотаж. Шансове да участват в него имат четирима кандидати.

Кандидатът на БСП Костадин Паскалев и досегашният кмет Лазар Причкапов, който се явява като независим, подкрепен от партия „Лидер”, имат лека преднина пред общия десен кандидат Радослав Тасков и претендента на ГЕРБ Кирил Пендев. И четиримата обаче получават сравнително равностойна подкрепа от избирателите.

С доста близки позиции в хода на кампанията водят Костадин Паскалев и Лазар Причкапов. Към момента готовност да подкрепят Костадин Паскалев заявяват 19.6%, а Лазар Причкапов – 18.5% от общия брой избиратели. В хода на кампанията Радослав Тасков се ползва с подкрепа от 12.7%, а Кирил Пендев с 10% от имащите право на глас в общината, което обаче съвсем не изключва шансовете на някой от двамата да се класира за втори тур.

Основание за очаквана мобилизация сред симпатизантите на конкурентите дава преобладаващата неудовлетвореност от работата на Лазар Причкапов. В общественото мнение доминира нагласата, че за Благоевград би било по-добре да има нов кмет. Промяна в управлението на общината е възможна само, ако благоевградчани се мобилизират в подкрепа на някой от опонентите на статуквото. Дали това ще се случи зависи от активността им. Към момента, около половината избиратели заявяват, че ще гласуват и са избрали кого да подкрепят. Всеки пети обаче още не е решил. Предвид изравнените позиции всеки глас в повече може да наклони везните в различна посока.

Намерение за подкрепа на кандидатите кмет на общината

Костадин Паскалев - 19.6%
Лазар Причкапов - 18.5%
Радослав Тасков - 12.7%
Кирил Пендев - 10.0%
Други - 3.3%
Нерешили/ Няма да гласуват - 36.0%