Нов път за 17 млн. лева се руши
Нов път за 17 млн. лева се руши / netinfo

Нов път за 17 млн. лева в Гърменско се руши. Участъкът свързва селата Рибново и Осеново и от няколко месеца пътуването по него е опасно. И макар че парите за построяването на пътя отдавна са похарчени, отсечката стои недовършен вече няколко години.

Опасното трасе е дълго 10 км и е най-пряката връзка за хората от Рибново със съседните населени места, съобщава Нова телевизия. Освен по-бързо, пътуването по този път е и по-екстремно. Липсват мантинели, но пък падналите скални късове са в изобилие. Поддръжка нямало, защото документално пътят не съществувал, оправдаха се от община Гърмен.

„Как да търсим средства за път, който не съществува на документи. Той никъде не фигурира все още, защото не е въведен в експлоатация. На място съществува самият път, но на документи, такъв път няма”, казва кметът на Гърмен Минка Капитанова.

Настоящия кмет на община Гърмен препрати топката към предшественика си – бившия депутат от ДПС Ахмед Башев. Пътят трябвало да бъде завършен по негово време, още през 2009 г.

„Благодарение на министрите на ДПС тогава аз го построих, но сам не вярвах, че ще се случи. Толкова беше тежко трасето и толкова беше труден обекта. Няма Акт 16, разбира се на първо четене това не е някаква драма, защото в България около 20% от пътищата са без Акт 16, не е изключение този път”, казва Башев.

Според Башев виновникът пътят да няма Акт 16 не бил той. „Проблемът при него е, че той е общински, половината е в община Гърмен, половината е в община Банско. Когато аз напуснах общината имахме около година, може би и повече, блокиране на документацията от община Банско, умишлено блокиране от кмета и от председателя на община Банско”, допълни бившия кмет на Гърмен.

„Не може господин Башев да прехвърля от болната глава на здравата своите проблеми, защото ако нещата са били подредени правилно и ако разрешенията за строеж са били издаден в съответствие с нужната, проектна документация, отчуждаване ако се е налагало, смяна на предназначения на имоти, няма да се е налагало такива искания от община Банско”, каза от своя страна кметът на Банско Георги Икономов. А докато управниците спорят, кой прав, кой крив, пътят ще бъде затворен за движение.