/ Община Благоевград
Няма да има увеличение на такса смет, въпреки извънредната ситуация с депонирането на сметта в Благоевград. Това увери на извънредна сесия кметът Атанас Камбитов.

Съгласно европейските изисквания, сегашното депо край село Бучино трябва да спре да функционира на 31 декември, а до изграждане на новото, отпадъците ще бъдат извозвани в Разлог. Кметът Камбитов заяви, че това е временна мярка и че очаква държавата да направи необходимото, за да не се допусне фалит на общините Благоевград, Симитли, Рила, Бобошево и Кочериново, които ще ползват бъдещото модерно депо, което ще се изгради, тъй като те няма да могат сами да поемат разходите по транспортиране на сметта. 

Депото край Разлог приема боклука на Благоевград

„Правителството на Бойко Борисов винаги подхожда адекватно и е показало отношение към Благоевград, затова нямам съмнение и се надявам, че и в тази конкретна ситуация, държавата ще ни помогне“, отбеляза д-р Камбитов. Той допълни, че няма да допусне повишаване на таксата за битови отпадъци. 

На извънредно заседание на ОбС днес, съветниците гласуваха актуализация и на Програмата за управление на отпадъците на Община Благоевград за периода 2015 – 2020 г.

„Актуализацията се налага, защото Общината е директен бенефициент по ОП „Околна среда ‎2014-2020 г“. Ние кандидатстваме по две процедури. Едната е за изграждане на компостираща инсталация и на инсталация за предварително третиране, а другата процедура е за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. Общата стойност на двете инсталации е около 40 млн. лева“, поясни кметът Камбитов. 

Догодина закриват депото край Бучино, търсят къде да извозват боклука на Благоевград

Община Благоевград, в партньорство с общините от Регионалното сдружение за управление на отпадъците, ще кандидатства и с „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битовите отпадъци“ по приоритетна ос 2 на Оперативна програма „Околна среда ‎2014-2020 г.“ Проектът цели да гарантира, че всички постъпващи битови отпадъци на територията на община Благоевград ще бъдат обработвани и третирани по безопасен за околната среда начин.

Община Благоевград вече има избран изпълнител за изграждане на Регионалната система за управление на отпадъците, в случай че няма обжалване, се очаква депото да бъде готово до август следващата година.