депо
депо / Снимка: Дарик, архив
Благоевград е пред криза с боклука. До 31 декември трябва да бъде закрито сегашното депо за битови отпадъци край село Бучино, а новото все още не е изградено. Заради обжалване на ОВОС от страна на екологични организации реализацията му се забави с почти две години.

Вече има избран изпълнител на новото депо. Ако няма обжалване, то през юли-август догодина то може да е готово. Стойността му е 22 918 000 лв. с ДДС, от тях 17 млн. лв. са от ПУДООС, останалите очакваме да получим от финансовото министерство с постановление на Министерски съвет”, обясни кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

В момента общината спешно води преговори с общините Разлог и Сандански в търсене на вариант къде да се транспортират 38 000 тона боклуци, които годишно се изсипват на сегашното сметище. Финансовият ресурс за областния център за това ще бъде непосилен. Сметките сочат, че за година за извозване до новото и модерно депо в Разлог на отпадъците ще са необходими най-малко 12 милиона лева. Затова е необходима финансова помощ от държавата.

„Аз съм категоричен, че няма да внасям предложение за увеличаване на такса смет. Това не е само наш проблем, а проблем на държавата. Касае и другите общини в сдружението – Симитли, Кочериново, Бобошево и Рила. Не помогне ли държавата, това означава да фалират нашата и тези четири общини”, каза още Камбитов. Той е оптимист, че ще се намери решение на проблема и предстоят срещи с министъра на околната среда и водите Нено Димов и с финансовия министър Владислав Горанов.

Общият проект за изграждане на новото депо край Благоевград включва две клетки, довеждаща и обслужваща инфраструктура, сепарираща и компостираща инсталация, както и пречиствателна станция. То ще се строи на площадката на съществуващото в момента сметище в Бучино на площ от 106 декара. Всички постъпващи в новото депо отпадъци ще бъдат третирани по безопасен за околната среда начин.