Народен театър Иван Вазов гостува с комедията Горката Франция
Народен театър Иван Вазов гостува с комедията Горката Франция / снимка: feriart.eu

Народен театър "Иван Вазов" ще представи в Благоевград пиесата "Горката Франция" от Жан Кo - комедия за отношенията между баща и син, за сексуалната ориентация, за любовта, за нещата от живота, за това, което ни прави различни и еднакви. Играе се със значителен успех във Франция. С представянето в България се е заел актьорът Фахрадин Фахрадинов, познат най-вече на телевизионните зрители от сериала "Забранена любов". Постановката е на режисьора Богдан Петканин. Участват актьорите Фахрадин Фахрадинов, Александър Дойнов, Александър Кадиев, Албена Михова, Анелия Луцинова.

Представлението ще се играе на 31-и януари от 19.00 часа в Драматичен таетър "Никола Вапцаров".

Виктор Табуре, бояджия от Лимож, е изоставен от съпругата си. Вместо да си отмъщава, той стяга куфара и една ранна сутрин пристига в апартамента на сина си Мишел в Париж, където го сварва с любовника му Жозе. След този удар бояджията се заема да превъзпита сина си – поръчва му проститутка и пропъжда Жозе. Обиден, Мишел напуска жилището, но само след няколко дни там се завръща блудният Жозе. Невярната съпруга също решава да се върне. Мишел взема решение да замине в казармата. Майката предлага да наеме на работа в предприятието им Жозе, където той ще попадне в средата на двама хомосексуалисти и така да го елиминира от живота на Мишел. Идеята се приема с радост от бояджията, който очаква, че като се завърне от казармата, синът им ще си намери някой по-влиятелен другар в живота, който да осигури доброто положение на семейството в града…

„Горката Франция!” – възкликва той в края на пиесата.

Жан Ко е сред успелите френски автори, дългогодишен журналист в престижни френски издания, секретар на Жан-Пол Сартр. Творбата му „La pitié de Dieu” („Милостта на Бога”) е носител на награда „Гонкур” от 1961 г. По негова адаптация Франко Дзефирели поставя пиесата „Кой се страхува от Вирджиния Улф”.