Най-ниските възможни местни данъци и такси плащаме в Благоевград
Най-ниските възможни местни данъци и такси плащаме в Благоевград / netinfo
Кметът на община Благоевград Костадин Паскалев представи проектите за промени в Наредбата за местните данъци и такси и Наредбата за цените на услугите, извършвани от община Благоевград на срещи с председателя на Общинския съвет Костадин Хаджигаев и с председателя на икономическата комисия Общински съвет Иван Ризов.

В проекта са заложени най-ниските възможни местни данъци и такси, водещото при определянето им е всички промени да са в интерес на жителите на общината. Кметът предлага най-ниската, разрешена от закона стойност на Данък върху недвижимите имоти - 1.5 на хиляда върху данъчната оценка на имота. Предлага се още да се запази миналогодишното ниво на патентния данък за „широк център”, по-високо ниво за „идеален център” и по-ниско за кварталите и населените места в общината. Не се предлага промяна в таксите за битови отпадъци, за категоризация, за туристическа дейност и за търговия с алкохол и цигари.

Проектът предвижда увеличение на цените на услугите по гражданско състояние, които не са променяни от 2002 г. Новите цени на тези услуги са определени след анализ и са по-ниски от действалите през миналата година в пет съизмерими с Благоевград областни града.

Предвидено е значително увеличение на цените на услугите по Системата за административно техническо обслужване на гражданите, тъй като действащите в момента не покриват фактическите разходи за извършване на услугите. За последен път те са актуализирани в началото на 2006 г.

С процента на инфлацията за миналата година се увеличават по-голямата част от таксите за услугите, за които има решение на общински съвет (за ползване на общинска собственост, за граждански ритуали и др.) Нивата на голямата част от тези такси не са променяни от 2000 г., а някои от 1997 г.

Проектите за промени в Наредбата за местните данъци и такси и Наредбата за цените на услугите, извършвани от община Благоевград са депозирани официално в Общинския съвет.