На ГКПП Златарево се проведе съвместно учение с Македония за спиране на бежанци
На ГКПП Златарево се проведе съвместно учение с Македония за спиране на бежанци / МВР

Съвместни действия за охрана и контрол по границата ни с Република Македония проведоха днес служители на МВР и МО в района на ГКПП-Златарево. Те са планирани в продължение на учение "Граница 2016".

В тренировката за съвместни действия участваха служители от ГД "Гранична полиция", Дирекция "Жандармерия" – ГД "Национална полиция" и военнослужещи от Сухопътни войски, оборудвани с необходимата техника – високопроходими автомобили, вертолет, мобилна система за проверка на документи, термовизионна система, подпомагани от служебни кучета на Гранична полиция, поясняват от пресцентъра на МВР.

На ГКПП-Златарево министрите на вътрешните работи и на отбраната - Румяна Бъчварова и Николай Ненчев се срещнаха с колегите си от Република Македония – вътрешният министър Оливер Спасовски и министърът на отбраната Зоран Йолевски. Четиримата обсъдиха актуалната ситуация с миграцията и въпроси, свързани със сигурността на общата за държавите граница.

Министрите Спасовски и Йолевски имаха възможността да направят опознавателен полет над българо-македонската граница с български военен хеликоптер. При облитането те наблюдаваха в реално време получаването на обективни данни, които подпомагат оценката на ситуацията на българската държавна граница, която е външна за Европейския съюз. По време на полета, македонците бяха придружени от вицепремиера Румяна Бъчварова и министър Ненчев.