МРРБ, община Благоевград и ВиК подписаха споразумение за работа по съвместен проект
МРРБ, община Благоевград и ВиК подписаха споразумение за работа по съвместен проект / netinfo
Министерството на регионалното развитие и благоустройството, община Благоевград и „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Благоевград започват работа по съвместен проект „Подобряване на физическата среда и превенция на риска” по Оперативна програма "Регионално развитие".

Тристранното споразумение бе парафирано днес в областния център на Пиринско от строителния министър Асен Гагаузов, кмета на Благоевград Костадин Паскалев и управителя на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Благоевград Ангел Стоянов. 

Чрез станалото вече факт споразумение ще бъде решен въпросът с основните магистрални канализационни колектори и водопроводи в Благоевград, ще бъдат възстановени и уличните и тротоарни мрежи в града.

В рамките на инициативата ще бъде изградена една от най-важните комуникации в града – бул. „Димитър Солунски”.

Предвижда се и цялостно подобряване състоянието на жизнената среда и уличната мрежа в областния център, съобразено със собствеността на ВиК мрежите и необходимостта от реконструкцията на обекти, за което общината възнамерява да кандидатства по ОП „Регионално развитие 2007 – 2013 г.”

По този начин ще бъде гарантирано изпълнението на изискванията за кандидатстване по схема „Подкрепа за подобряване на градската среда”, тъй като средства за рехабилитация и реконструкция на уличната мрежа могат да бъдат отпуснати само при напълно изградени и реконструирани мрежи на подземната техническа инфраструктура, уточняват от общинска администрация – Благоевград.

В проекта, с който община Благоевград ще кандидатства за финансиране по Оперативна програма ”Регионално развитие” чрез грантова схема “Подкрепа за подобряване на градската среда”, е предвидена част за рехабилитация и ремонт на уличната мрежа на територията на град Благоевград, която ще обхване 13 улици в града.

Тристранното споразумение създава условия за извършване на реконструкция и рехабилитация на канализационни колектори и водопроводи, както и на пътни настилки на улиците „Яне Сандански”, „Кавала”, „Александър Стамболийски”, „14-ти полк”, „Симеон Радев”, „Рила”, „Георги Андрейчин”, „Астра”, ”Борис Ангелушев”, „Бачо Киро”, „Батак”, „Полк. Дрангов” и „Св. Димитър Солунски”.

Според клаузите в документа МРРБ се ангажира да съдейства за осигуряване на целево финансиране, необходимо за реконструкция на ВиК мрежите на улиците чрез дългосрочен инвестиционен заем от Европейската банка за възстановяване и развитие, както и за допълващо финансиране от Републиканския бюджет в рамките на 2009/2010 година.

Ангажиментът на ВиК – Благоевград е да изразходва осигурените средства за проектно-проучвателни дейности, реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежите на посочените в споразумението улици, а община Благоевград ще се заеме с кандидатстването по ОП „Регионално развитие 2007 – 2013 г.”.