Министър Калфин награди млади дизайнери от ЮЗУ Неофит Рилски
Министър Калфин награди млади дизайнери от ЮЗУ Неофит Рилски / netinfo

Министър Ивайло Калфин награди с плакет и грамота студенти, възпитаници на дизайнера-преподавател Мария Онтева, които впечатлиха публиката с колекция, вдъхновена от българската народна носия.

Колекцията „Лутроки“ бе представена по време на Пети европейски форум за социално предприемачество в Пловдив, където взеха участие над 100 производители от 16 държави.

Тоалетите, вдъхновени от градската енергия, представиха третокурсниците от специалност „Мода“ -  Ирина Ваклинова, Вяра Маринова, Димитрина Николова, Звездомира Десподова  и първокурсниците – Татяна Донкова, Петър Янев и Михаела Георгиева.

Колекцията е реализирана съвместно с ТПК „Нов свят“ – Благоевград и е част от съвместната работа между утвърдените умения от практиката на предприятието в областта на модата и иновативни идеи на прохождащите дизайнери. Предстоят още много общи творчески изяви, които да дадат възможност за професионално развитие на новите имена в българската мода.

За професионалното развитие на студентите от Югозападния университет „Неофит Рилски“ специалност - „Мода“ ще помогне и сключеният меморандум за сътрудничество с Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България.

С подписването на този договор студентите от специалност „Мода“ могат да стажуват в предприятията по мода в цяла България. Необходимо е само да подадат заявление, с което да посочат къде и колко месеца желаят да практикуват.